Bog: Kontroversiel børnebog vækker vrede

TONSGAARD HEIDEMANN, TESS
Kontroversiel børnebog vækker vrede
i: Jyllands Posten, 19.12.12

Ny anarki-guide målrettet til børn møder modstand – forfatterne forsvarer den.

Tænk selv – gør, hvad du vil. En regel er til for at bryde den.Det er nogle af de budskaber, som findes i en ny, amerikansk, humoristisk børnebog.

Illustration: John Seven, Jana Christy og Manic D Press.

Men det er ikke alle, der synes, den er lige morsom.

Den har derimod åbnet op for en voldsom debat.

Ifølge den amerikanske konservative lobby-bevægelse, Tea Party-bevægelsen er den anarkistiske børnebog nemlig “forfærdelig” og “chokerende.”

Oprør og individualitet

Børnebogen går under titlen “A Rule Is To Break: A Child’s Guide to Anarchy” (En regel er til for at bryde den: Børnenes guide til anarki) og er skrevet og illustreret af ægteparret John Steven og Jana Christy.

“Den er filosofisk og sjov, en begynderbog, som skal lære én at navigere respektfuldt i verden og være glad, men ikke finde sig i hvad som helst,” siger forfatter John Seven til Jyllands-Posten.

“Vi kunne godt lide idéen om en børnebog, hvor barnet ikke opførte sig ordentligt. Vi ville have, den skulle handle mere om oprør og individualitet – men ikke om at være ubehøvlet.

‘Vi ville lave en bog, som lærte børn – og også voksne – hvordan man er en god borger, men ikke på den sædvanlige måde.”

Obamas terrorist-ven

Den konservative Tea Party-bevægelse er langt fra glade for børnebogen.

På hjemmesiden Liberty News Network fordømmer den bogen, fordi den er “chokerende,” og det er heller ikke faldet i god jord, at den amerikanske professor i pædagogik Bill Ayers har støttet bogen og skrevet, at den er “en fornøjelse at læse,” på bogens bagside.

Under bagsideteksten er Bill Ayers beskrevet som forfatter, lærer, bedstefar – og Barack Obamas påståede terrorist-ven.

“Bogen er i sig selv forfærdelig nok. Men det bliver endnu værre, når vi indser, at Bill Ayers, radikal, venstreorienteret terrorist og ven af Obama, ikke bare har støttet det (bogen, red.) på sin Twitter-profil – hans støttende kommentarer står ligefrem skrevet på hjemmesiden Amazon.com,” skriver administrerende direktør for Liberty News Network Eric Odom.

De kan ikke lide bogen, fordi den promoverer kritisk tænkning, ikke er i overensstemmelse med givne regler, værner om retfærdighed og afviser autoriteter.

John Seven, forfatter

Uden betydning

Men forfatterne lader sig langt fra slå ud af kritikken.

“Deres reaktioner er uden betydning. Som med så mange andre ting, har de ingen idé om, hvad de taler om. Så vidt vi kan se, har de overhovedet ikke læst bogen.

The Tea Party er bedst tjent med at blive ignoreret, men som en gruppe af barnlige mennesker, skulle de måske læse bogen og tage nogle af budskaberne til sig,” siger John Steven.

Kritisk tænkning

Og når man spørger de to forfattere, har de en helt klar mening om årsagen til de voldsomme reaktioner fra den konservative højrefløj.

“De kan ikke lide bogen, fordi den promoverer kritisk tænkning, ikke er i overensstemmelse med givne regler, værner om retfærdighed og afviser autoriteter.”

Voksne kan også lære af den

“En regel er til for at bryde den: Børnenes guide til anarki” handler om en vild pige (Wild Child), som lærer om at være sig selv.

Bogen indeholder råd som “lad være med at ligne nogen andre! Vær dig selv” og “Mal billeder på dit fjernsyn! Glem dagligvarebutikker, og bliv beskidt i haven!”

En anmelder har i Publishers Weekly skrevet, at selv voksne kan lære noget af bogens budskab og har kaldt den for “den blødere side af anarki med vægt på sjov og uafhængighed, men også fællesskab og venlighed.”

På bare en måned – siden bogens udgivelse den 20. november 2012 – er der blevet solgt i tusindvis af eksemplarer.

Ordet er dit

Hvad synes du om idéen bag en anarkistisk børnebog?

Er den sød og harmløs, eller går den over stregen?

http://jyllands-posten.dk/kultur/litteratur/ECE4953318/kontroversiel-boernebog-vaekker-vrede/

se videre: Anarkisme og pædagogik

Reklamer

Skriv en kommentar

Filed under Uncategorized

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s