Artikel: POESI OG ANARKI – En montasje

«Vi vil ikke kalles hverken punkere,, romantikere, symbolister, rock-diktere, modernister eller noe annet. Poesi er anarki. Ismene må de godt beholde, det er ikke annet enn etterrasjonaliseringer og forenklinger….jeg er poet, og det er det hele og alt». (Michael Strunge (1957-87).

Webersgade 17. Mindeplade for forfatteren Michael Strunge, der kastede sig ud af vinduet i en lejlighed i Webersgade.

«Poesien er ikke bare i språket. Sterkere er poesien i fakta.»

(Le Corbusier (1887-1965).

Begrepet anarkisme kommer fra gresk: «anarkhia»: fravær av makt, el. herskere.

Begrepet poesi kommer fra det greske poiesis: skape, frembringe noe.

Slik blir alle som skaper noe, poeter. Alle mennesker har forvandling og skapelse som en gitt evne.

Livet er komplisert. Store ord kan ofte gjøre mer skaden en gavn. Og vi forstår egentlig svært lite av både mennesker og sivilisasjoner. Fysikerne kan ikke engang forklare hvorfor vannet renner slik det renner ut av vannhanen. Men forklaringer på hva poesi er, det forlanger de fleste. Kan poesien forklare seg selv?

Anarkisme er en metode for praksis. Og akkurat som buddhismen ikke er en religion, eller har sin virkning i teori, men utøves i praksis overfor medmennesket, naturen, dyrelivet, er anarkismen en praksisorientert poetikk som gir den enkelte grunnleggende humanistiske kvaliteter i et åpent desentralisert samfunn og muligheten til å utvikle seg fritt innenfor disse vilkår.

Den enkelte må ta inn over seg ansvaret dette innebærer. Ansvar overfor poesien og det poetiske, den poetiske praksis og tenkemåte, og lesningen av poesi, og virkeliggjøre seg selv gjennom denne lesningen. En lesning som må stå utenfor overmyndighet av konforme institusjoner som de akademiske, de kulturelle, og de sosiale og individuelle kontrollinstanser og dertilhørende tvangstanker. Det er stort sett de akademiske campuser, det litterære parnass og den konservative sosiale struktur som styrer konteksten og lesningen av poesi. Det ligger inne i disse en destruktiv vilje til å devaluere poesien, og kunsten, som er den frie tanken, og utøvelsen av den frie tankens praksis, og det ligger et hat i den manglende vilje til å forstå den frie tanken, som i form kalles poesi, poetisk praksis.

Den poetiske praksis forvalter en form for uforutsigelighet. Og det uforutsigelige er noe makta frykter mest av alt. Politikernes og økonomenes og byråkratene i deres følge har ett inntrengende mantra: forutsigelighet. Det uforutsigelige kan nemlig være som alt. For poeten handler det om å unndra seg forutsigelighetens kontroll.
http://prmndn.dk/poesi-og-anarki/

Frank, Niels:
ekstern link: Poesi og anarki
Promenaden, 1. 3. 2014 af

se videre: Anarkisme og skønlitteratur

Reklamer

Skriv en kommentar

Filed under Uncategorized

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s