Fra Folkets Hus til Byhaven 69

FB: Food Not Bombs Copenhagen

link: fnb1
link: FNB/Byhaven 69 flyver

se videre: Food Not Bombs Copenhagen

Det var svært at finde mødesteder for den forfulgte arbejder-bevægelse. Derfor lave man bla. ”Folkets hus” på Nørrebro – som åbnede 1897. I 1910 lagt huset rum til, da Kbh. var vært for 2 internationale træf, hvor revolutionære som Vladimir Lenin og Rosa Luxemburg var til stedet og også den tyske politiker, Clara Zetkin, som var fortaler for at gøre d. 8. marts til Kvindernes Internationale Kampdag. I 1920’erne var huset mødested for revolutionære kræfter i fagbevægelsen: Fagoppositionens Sammenslutning (syndikalisterne). Fra huset startede nogle af danmarkshistoriens største og mest militante demonstrationer, blandt andet slaget på Grønttorvet (Israels Plads i dag) og Stormen på Børsen i 1918.

I løbet af folkestrejken tog værnemagen huset i 3 dag og der blev affyret skud mod huset under gadekampe på Nørrebro. Huset var også bosted for tyske flygtninge, der var indkvarteret i huset fra 23. april til 1. september 1945.

Huset blev erklæret bevaringsværdigt i 1978 da Brugsen, der på dette tidspunkt ejede huset, vil rive huset ned og at sælge det. Huset blev erklæret bevaringsværdigt pga. sin historiske fortid indenfor arbejderbevægelsen og sin rolle som kulturhus i kvarteret.

I 1981 i en tid med høj ungdomsarbejdsløshed og boligmangel besatte en gruppe unge denne bygning. Gruppen kaldte sig ”Initiativgruppen” og de forlangte af kommunen skulle overdrage huset. Den daværende borgmester Egon Weidekamp gaver bz’erne et hus i 1982. Weidekamp kom til åbningsfesten gik efter at han blev buhet ud og fik en spand kold vand i hovedet.

Ungdomshuset blev hærget af en brand i 1996 og samtidigt konstaterede man svamp i husets træ-konstruktion. Kommunen ville lukke huset, fordi den syntes at det var for dyrt at bevare huset. Det lykkedes brugerne at bevare huset ved at rejse penge og udbedre skaderne selv.

Kbh. borgerrepræsentationen havde fra begyndelsen ondt i røven over at huset var samlingssted for det subkulturelle og venstreradikal ungdomsmiljø. Ikke mindst efter at urolighederne 18. maj i 1993 og gadekampe nytårsaften 1994 gav ”Ungeren” et omdømme som rede for alt muligt ondskab i pressen. Dette, husets ringe stand og kommunens dårlige dialog med brugerne var nok grundene til at kommune satte bygningen til salg i 1999.

Aktieselskab, HUMAN A/S var den først ejer, men solgte hurtigt huset videre til Frikirken Faderhuset i 2001. Faderhuset ville lave huset om til en kristen ungdomsforening. De daværende brugere fik 3 måneders opsigelse. Nytårsaften 2001/2002 trængte en gruppe på ca. 50 personer fra Faderhuset ind i Ungdomshuset tidligt om morgenen for at udskifte låsene. De mødte hurtigt modstand og blev smidt på porten. Derpå fulgte flere retssager om hvem der havde retten til huset. I 2006 vandt Faderhuset retten til at overtage Ungdomshuset. En privat fond tilbød senere kirken op til 13 mil kr., uden held, for at hjælpe ”Ungerens” daværende brugere. Morgenen den 1. marts brød politiet ind i Ungdomshuset for at arrestere folk og udløste derved en af de mest omfattende uroligheder i nyere tid, der involverede flere tusind demonstranter og varede i 3 dage.

I dag er grundet ejet af ejendomsfirmaet Procasa. Grunden lå ubenyttet 7 år efter rydningen, indtil Byhave 69 startede 3.-4. maj 2014. Byhaven er et projekt, der bygger på selvforvaltning og er et frirum, hvor der opfordres til ”gør det selv” og ”gør det i fællesskab”.

Byhavens fællesmøde (hver tirsdag kl. 18:30) er havens beslutningstagende organ, her kan alle være med så længe de acceptere grundprincipperne. Havens retningslinjer er skrevet på havens info-tavler som alle kan læse. De er ikke dogmer, men måder hvorpå vi kan omgås hinanden på en mest hensynsfuld måde i hverdagen og i eventuelle konflikter.

Skriv en kommentar

Filed under Uncategorized

Skriv en kommentar