Turister foran ”Mall of Shame” i Berlin

Jeg fik nogle dage fri i slutningen af Marts og derfor tog kæresten og jeg et par dage til Tysklands hovedsted Berlin for at slappe af, købe ind og møde og lære en masse nye ting at kende. Før vi tog af sted, undersøgte jeg forskellige anarkistiske gruppers hjemmesider, for at se om der var noget, der kunne være interessant og vigtigt at støtte op om. En af de begivenheder, som lød spændende og vigtig, var en demonstration den 25/4 arrangeret af “Freie Arbeiter Union – Berlin” (FAU) ved det nyere indkøbscenter ”Mall of Berlin”, som FAU også kaldte ”Mall of Shame”.
Hvorfor kalder FAU kammeraterne indkøbscenteret Mall of Shame?IMG_0548
Dette store indkøbscenter og boligkompleks blev bygget af lønmodtagere fra Rumænien, som kun fik 6 euro i timen som i gennem de underleverandører igennem ”Mall of Berlin” ansætte arbejderne. Denne, i tyskland, ulovlig lave løn, blev disse over 100 lønmodtagere oven i købet snydt for.
En bygningsarbejder berettede at: “Vi fik ikke kun tilbageholdt lønnen . Vi har oplevet gentagne gange vilkårlighed og trusler (herunder vold). Vi blev nægtet skriftlige ansættelseskontrakter og fik tilrådelighed stillet ingen eller helt utilstrækkelige indkvartering til ublu pris.”

Lignende forhold er ikke ualmindelige på tyske byggepladser. Ej heller ikke i Danmark. Det nye er dog at arbejderne, som bliver snydt, gør modstand.

Lidt mere end en håndfuld af disse bedragede arbejdere har organiseret sig i FAU bl.a. for at få den manglende udbetaling af deres løn. Lønnen er kun et af kravene, for som en af anden bygningsarbejder sagde: ”Jeg havde to mål da vi begyndte med protesterne: For det første ville jeg kæmpe for min værdighed og for det andet om pengene.” Videre uddybede han: ”det første har vi allerede opnået”. Det skete op til jul 2014 gennem daglige protester og en stor demonstration foran indkøbscenter, der skulle informere om uretfærdighederne, hvilke gjorde ”Mall of Shame” landskendt i medierne som symbol for udnyttelse af fremmedarbejder fra lande udenfor EU.

Selve opførelsen af indkøbs- og boligkomplekset har kosten omkring én milliard euro. Kontrakten blev udbudt af “HGHI Leipziger Platz GmbH”, og kontrakten udførtes af “Arbeitsgemeinschaft Leipziger Platz N°12” under den forretningsmæssige ledelse af “Fettchenhauer Controlling und Logistic GmbH”, som er gået konkurs. Direkte ansvarligt for løntyveriet er underleverandøren “Metatec-Fundus GmbH & Co. KG” fra Berlin-Kreuzberg samt “Openmallmaster GmbH” fra Frankfurt am Main. Hovedansvaret ligger dog ved den så kaldte ”Arbeitsgemeinschaft” og dem, der bestilte arbejdet. Det vil sige at ansvaret ikke kun er moralsk, men en også efter loven. FAU har siden 2014 kontinuerligt fortsat protesterne ved ”Mall for Shame” og bliver ved med at protestere indtil det lykkes at opnå deres krav og få betalt deres medlemmers samt de andres arbejders lønninger.IMG_0549

FAU laver underskriftindsamling på change.org for at andre også kan vise solidaritet med arbejderne. At kæmpe for rettigheder og at agitere solidaritet koster en del penge og hvis du vil støtte anarkistiske og syndikalistiske kammerater i denne sag eller andre faglige konflikter kan der doneres penge på: Spendenaufruf. En mere udførlig beretning om hvad der sker videre i og hvad der skrives i medierne om sagen kan findes på FAUs Pressespiegel på tysk.

Min oplevelse af demoen
Selv om min kæreste og jeg ankom 30 min forsinket, da vi som turister beregnede transport tiden alt for knap, nåede vi med til det hele. Demonstrationsoptoget begyndte først 15 efter vi ankom. Ventetiden var intet problem – solen skinnede og det var 20 grader.
Demonstrationen gik rundt om hele indkøbscenteret med stop ved hver indgang, hvor der blev holdt tale. I demoen var der omkring 250-300 demonstranter. Stedet er enormt sammenligning med danske forhold – den politiske spadseretur omkring komplekset varede minimum ¾ – 1 time.
Speakeren på demovognen fra FAU var ikke vant til at tale for så mange og lidt var rusten og nervøs i begyndelsen, men både stemmen og kvaliteten af det sagte blev bedre og bedre som demoen skred frem. Det sammen gjaldt også kampråbende. Der var forskellige talere bl.a. en af arbejderne, der blev snydt for løn, holdt tale på rumænsk, der samtidig blev oversat til tysk. Andre talere var en fra en foreninger der støtter op om de Romaer, der lever i tyskland fra Østeuropa, der bliver diskrimineret , og en taler fra Foreigners’ Section of FAU Berlin: på et flot engelsk. Det var i øvrigt dejligt at se, at der var flere tilfældigt forbipasserende, der viste sympati med knyttede næver og bilister der dyttede.IMG_0550

Min kæreste var med til demoen selv om hun, i forhold til mine venstreradikale kammerater, kan beskrives som ”upolitisk”. Hun lyttede til talerne og syntes godt om at arbejderne stillede fornuftige krav og var der mange forskellige typer mennesker, også nogle, der lignede hende, med til protesten. Mangfoldigheden og tydeliggørelse af budskabet for udenforstående savner hun ved demoer i København. Det er også min oplevelse, at der var mange slags mennesker med forskellige alder, tøj og baggrund i demoen og også blandt dem fra FAU, der gik med veste, faner og bannere. Det betyder at langt de fleste tilstedeværende ikke var de unge og sortklæde, som ofte er tilfældet i København når der tale om noget anarkistisk/autonomt. Vi blev ikke til hele demoen var færdig, da det var meget varmt. Tørstige og med lidt ømme fødder efter gåturen besluttede vi, som de turister vi var at finde noget at drikke og spise, men selvføleligt et andet sted end ”Mall of Berlin”.
Efterfølgende har jeg erfaret at FAU har haft en delsejr, idet de har fået medhold i retten om at der skal udbetales nogle af lønningerne. Men om det kommer til at ske, vil tiden vise.

https://syndikalismus.wordpress.com/2015/04/28/mall-of-shame-lautstarke-demo-am-samstag-der-kampf-geht-in-die-nachste-runde/
https://berlin.fau.org/kaempfe/mall-of-shame

Reklamer

Skriv en kommentar

Filed under Uncategorized

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s