Henrik Løve (Henrik Henriksen) – sømand, syndikalist og krybskytte.

Fil:HL1.jpgHenrik Marius Henriksen, bedre kendt som Henrik Løve, slog sig i 1920’erne ned ved Stilling sø som fisker efter en omtumlet tilværelse som sømand, syndikalist og krybskytte. Det var som krybskytte han blev berømt og berygtet. En krybskytte er en person, der udøver jagt, hvor jagtretten tilhører andre. I middelalderen blev det straffet hårdt; krybskytter kunne gøres fredsløse eller blive hængt. I Danmark var krybskytteri almindeligt udbredt indtil 1930’erne, men i dag er det sjældent.

Krybskytter bliver ofte skildret sort hvidt; enten er de uhæderlige personer, fordrukne og dårlige jægere eller de kan være snu, durkdrevne personer, der respektløst driver gæk med godsejere, skovriddere og andre magthavere, som i historien om Robin Hood.

Om de var usle vildttyve eller heltemodige frijægere afhænger af med hvilke øjne man ser det. Historien om Henrik Løve, der på sine gamle dage slog sig ned ved Stilling Sø, har elementer af begge dele og samtidig et helt eventyrligt præg.

Henrik Marius Henriksen blev født i 1883 i Linå, men voksede op i beskedne kår i Reginehøjkvarteret i Århus. Allerede som dreng viste han sit vilde og uregerlige temperament i sammenstødene med de andre drengebander i kvarteret, og det var her, han fik sit tilnavn.Det kom også til kontroverser med ordensmagten, hvor Henrik Løve hørte til dem , der slog igen: han fik dom for vold imod politiet, og i 20 års alderen var han blevet dømt 10 gange, i de fleste tilfælde dog for tyveri.
http://www.skanderborgleksikon.dk/index.php/Henrik_L%C3%B8ve

se videre: Henriksen, Henrik “løve”

Reklamer

Skriv en kommentar

Filed under Uncategorized

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s