2) Et helt andet samfund

FNB-organizeRegeringer skaber, på den ene side, betingelserne for markedet, penge, ejendomsret, fængsler, socialrådgivere, militær, udannelsessystemet, osv. dette er med til at skabe og administrere den elendighed, ødelæggelse, sygdom, usikkerhed, kaos, osv. som er konsekvenser af kapitalismen. På den anden side gør samme politiske elite sig til forsvarere af “fællesskabet” ved at slå på nationalistisk retorik, ved at kræve strengere straffe, ved at fortage nedskæringer, ved at ville føre krig mod samfundets ydre og indre fjender.
Men frem for alt forsvare politikerne statens monopol på den besluttende, dømmende og udøvende magt, hvilket betyder at staten er dem, der har monopolet på at formidle og skabe værdierne og fællesskaber i form at love og institutioner imellem mennesker.

Velfærdsstaten er ingen undtagelse. Det er ikke andet end at eliten bestemmer ved studehandel bag lukkede døre om hvem, der fortjener solidaritet. Der er tale om en koordinerende klasse, der på folks vegne definere hvad samfundet vil og kan. Det kan politikerne netop med succes blive ved med, så længe den dominerende sociale relation, i kraft af markedsøkonomien, er at alt altid kan købes og sælges. Derfor så skal langt de fleste mennesker overlever som lønmodtagere, hvilket betyder at disse tjener nok til dagen og vejen samt en lille smule komfort, men aldrig kan skabe tilstrækkeligt med opsparing til, at kunne klare sig uden at have et lønarbejde. Når lønmodtagere mister deres arbejdsevne mister de også muligheden for at forsørge sig selv under markedsøkonomien og man mister sin værdi i samfundet.

Der er en dobbelt kynisme i at lønmodtagere, arbejdsløse, osv. skal gå til statslige institutioner for at tigge om hjælp ved, først ved at de resurser disse beder om, er skabt af lønmodtagerne selv i form af skat, moms, dagpenge, osv. og for det andet ved at staten netop er den største hindring i kunne skabe selvstyrende, selvforsørgende og direkte demokratiske samfund. For ingen stat kan acceptere en konkurrerende politisk magt ved siden af den, fordi det potentiel kun være fællesskaber hvor folk selv vil kunne finde ud af, at man kan leve med andre værdier og fællesskaber uden om den herskende klasses penge- og politiske magt.
Det betyder, at den politiske og økonomiske elite har ingen interesse i at gøre op med konkurrencesamfundet. Selv når den forgiver, at kæmpe for velfærd. Velfærden er nemlig kun nyttigt, så længe det øger afhængigheden af det politiske system og gør dem mere involveret i deres egen udnyttelse. Så længe borgerne er lønslaver, er disse afhængige af de statslige velfærdssystem, fordi det sikre dem et minimum af sikkerhed og rettigheder her og nu. Det betyder ikke at vi er imod at kræve reformer og at kæmpe imod nedskæringer, men at det er værd at overveje, om det er muligt at opbygge et velfærdssamfund nede fra.

Vores folkekøkken, blade og aktioner m.m. kan selvfølelig ikke fjerne de ovennævnte problemstillinger. Vi tror ikke, at det er realistisk, at kunne stille op med at konkret alternativ til hverken markedet, klasser eller staten i dag. Men vi kan vise, at den gensidige hjælp findes og at det kræver lange seje træk at opbygge alternativer. Vi tror det er vigtigt, at stille politiske krav og mål, samt at opbygge en massebevægelse, der er i stand til at vælte de bestående forhold. Det er en start på at italesætte og at tage et ansvar sammen. Det er ikke er den enkeltes skyld, for hvert menneske har brug for fællesskaber til at støtte op om det. Det er anerkendelse af, at den eneste måde det enkelte menneske kan være fri på, er at alle er frie. Forudsætning for dette er f.eks. er at sikre at man ikke selv bliver boligløs eller sulter, ved at man kan sikre at andre heller ikke ender i en sådan situation.

Reklamer

Skriv en kommentar

Filed under Uncategorized

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s