30/o4/16 I caféen – Reception – Malatestas klassiker på dansk

se videre: Malatesta, Errico
 30. april klokken 17:00 – 22:00
Bogcaféen Halmtorvet

Halmtorvet 54, st th, 1700 Københav

Kom til bogreception af Errico Malatestas klassiker “I caféen – samtaler om anarkismen og friheden”. Hør oversætteren Lars Troels Møller, forordsskribenten Gert Sørensen og Peter Vadsager fortælle og læse op. Bogen udgives på Det Poetiske Bureaus Forlag og kan desuden erhverves til særlig receptionspris.

Errico Malatesta (1853-1932) blev født i Santa Maria Capua Vetere, en mindre by i Napolis vidtstrakte bagland. Den unge Malatesta bakkede tidligt op om de republikanske og demokratiske kræfter, som Giuseppe Mazzini og Giuseppe Garibaldi tegnede under Italiens samlingsproces. Den blodige nedkæmpning af Kommunardopstanden i Paris i 1870-71 blev afgørende for en radikalisering af Malatestas politiske holdninger. Sammen med de kun lidt ældre Andrea Costa og Carlo Cafiero grundlagde han den napoletanske afdeling af Den internationale Arbejdersammenslutning. Afdelingen udmærkede sig ved at være i opposition til Internationalen i London, der stod under Karl Marx’ ledelse. Malatesta var indblandet i forskellige opstande, der dog ikke førte til noget afgørende resultat. Han kom derfor i myndighedernes søgelys for sine aktiviteter også uden for Italien, og blev ved flere lejligheder arresteret og dømt til kortere fængselsophold. Efterhånden som de italienske fascister med Mussolini i spidsen satte sig på magten fra 1922, og regimet tog en autoritær drejning i 1925-26, måtte Malatesta opgive sine aktiviteter og blev overvåget af politiet i de sidste år af sit liv i Rom.

Den foreliggende tekst, der bærer den italienske titel “Al Caffè. Conversando d’anarchia e di libertà”, udkom i 1922 og blev genudgivet i 1924 på Luigi Fabbris initiativ. Teksten placerer sig som Malatestas svar på det helt grundlæggende spørgsmål, som det endnu unge italienske samfund befandt sig i og endnu ikke havde fundet en definitiv løsning på. Det gjaldt styreformen og overhovedet, hvordan man skulle organisere forholdet mellem dem, der regerer, og dem, der regeres.

Lars Troels Møller har også oversat “Hjernedynamit – Anarkistisk prosa fra Spanien 1880-1911″ som han udgav sidste år.

 

 

Reklamer

Skriv en kommentar

Filed under Uncategorized

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s