SOLIDARITET MED PINAR SELEK

Foto: Von Streetpepper – Eigenes Werk, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12681757

21. Juni i Tyrkiet idømt livsvarig fængsel

Den 21. juni 2022 gav den tyrkiske højesteret den queer-feministiske ikke-volds-anarkist Pınar Selek (født 1971) en dom på livstid i absentia. Det franske ikke-voldelige, radikal-økologiske tidsskrift “Silence”, som hun er medredaktør af, viser solidaritet med hende og kritiserer offentligt den utålelige brug af loven. I teksten beskrives tidligere begivenheder i hendes liv og foreslår måder, hvorpå man kan støtte hende på. (GWR(1) Red.)

Pinar Selek har nu befundet sig i et helvede i 24 år. Sociolog, forfatter og aktivist engageret i Tyrkiet i de feministiske, antimilitaristiske og økologiske kampe, har ført kampagne for armenierne(2) og kurderne, og blev tortureret i 1998 for sin videnskabelige forskning i disse emner samt fængslet i to år. Hun blev derefter yderligere anklaget for at være involveret i et bombeattentat på et marked i Istanbul..

Men intet blev nogensinde bevist af anklageskriftet. Alle undersøgelser konkluderede, at det var tale om en gasflaske, som eksploderede ved et tilfælde. Efter retssagen mod hende, blev hun løsladt i alt fire gange, men den tyrkiske stat har anket sagen hver eneste gang. Det vidne, som udtalte sig mod hende om den påståede gerning, var en ung kurder, som, har trukket sit udsagn tilbage efter løsladelsen, fordi hans vidnesbyrd blev opnået under tortur. Pınars retssag er udtryk for en politik, der ønsker, at få enhver protest til at tie.

Domsafgørelse uden forsvar
Den endelige afgørelse af Tyrkiets højesteret har ventet siden 2017, og blev afsagt den 21. juni 2022 efter et møde bag lukkede døre, uden forsvarets kunne tale for den anklagedes sag. Efter fængselsopholdet i 2009 var Pınar Selek først gået i eksil i Tyskland og derefter i Frankrig; og i 2017 fik hun fransk statsborgerskab. På grund af denne nylige domfældelse, er hun nu udsat for flere risici. Hun vil appellere denne dom af Tyrkiets forfatningsdomstol og ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.
Pınar Selek nægter give sig overfor denne politiske forfølgelse, og vil yde modstand fra Frankrig. Hun bliver ved med at tale højlydt, udgive bøger, undervise på universitetet i Nice og handle i politiske fællesskaber for enhvers ret imod uretfærdighed og også som “poesiens aktivist”. Hun hjælper også med at sammentænke de feministiske, økologiske og sociale kampe og lever en glædens politik. Det vil være meget vigtigt, at kunne blive ved med at fortsætte, med at tale frit uden det Damokles-sværdet om volden fra en uretmæssig dom hen over hoved på hende.

Hvordan kan man støtter Pınar Selek?
Du kan vise din solidaritet med Pınar ved at støtte hendes appelsag: Send blot en i europa gyldig check, og skriv formålet på bagsiden “Solidarité avec Pınar Selek” til tidsskriftets adresse:

„Silence“,
9 Rue Dumenge,
BP 4215,
F-69241 Lyon cedex 04.

Du kan også kontakte de mange Solidaritetskomitéer for Pinar, der findes i de fransktalende lande i: Nice, Lyon, Marseille, Paris, Strasbourg, Brest, Bordeaux, Genève, Forcalquier og i Baskerlandet. Ved kontakt bedes forespørgsler være på fransk eller engelsk:

Collective lyonnais de solidarité med Pinar Selek,
c/o Terre des livres,
86 rue de Marseille,
F-69907 Lyon,
Mail: comitepinarseleklyon@free.fr

Flere solidaritetsudvalg vil i den kommende tid igangsætte forskellige solidaritetskampagner i Tyskland, hvor man også vil kunne deltage. Pinar Selek har været medudgiver af tidsskriftet „Silence: écologie – alternatives – non-violence“ siden 2014, har fejre sin 40-års fødselsdag i 2022 (læs interview i GWR(3)), og har skrevet adskillige artikler for „Silence“. I 2019 blev der, sammen med Éditions Cambourakis, udgivet en selvbiografi af Pınar med titlen „L’insolente. Dialogues avec Pinar Selek“ (Den uforskammede. Samtaler med Pınar Selek), som i lige nu er ved at blive oversat til tysk for forlaget Graswurzelrevolution og forventes at udkomme i 2023.

Første oversættelse med med små tilføjelser: loma,
Fra tysk til dansk med små ændringer for at fremme forståelsen på dansk: Sorte Fane Blog

Hjemmeside: https://www.revuesilence.net/actualites/focus/solidarite-avec-pinar-selek-condamnee-a-la-prison-a-vie

Link til det ældre interview med Pınar Selek på tysk i GWR 430 (Sommer 2018):
https://www.graswurzel.net/gwr/2018/06/selbstverwaltung-in-nordsyrien/

(1) Tidsskrifter Graswurzelrevolution, GWR (dan. Græsrodsrevolution) er et anarkistiske tidsskrift, med fokus på ikke-vold, økologi og feminisme, Den er udgivet på tryk siden 1971
Mere om GWR på eng. wiki https://en.wikipedia.org/wiki/Graswurzelrevolution

(2) Der Genozid an den Armeniern und die Mitschuld des deutschen Kaiserreichs, Graswurzelrevolution, 1. Sep. 2016, Interview: Alp Kayserilioğlu, 8. Juli 2016
https://www.graswurzel.net/gwr/2016/09/der-genozid-an-den-armeniern-und-die-mitschuld-des-deutschen-kaiserreichs/

(3) 40 Jahre Zeitschrift „Silence“: Ökologie – Alternativen – Gewaltfreiheit: Ein Interview mit Redakteur Guillaume Gamblin, Interview und Übersetzung: Lou Marin,  Graswurselrevolution, 31. August 2022
https://www.graswurzel.net/gwr/2022/08/40-jahre-zeitschrift-silence-oekologie-alternativen-gewaltfreiheit/

Udstilling & reception: anarkistiske & syndikalistiske kvinder i Århus og det 3. oplag af pjecen om udstillingen af samme navn er tilegnet Pinar Selek og de mange forfulgt og fængslet af regimet i Tyrkiet.
se om udstillingen på Sorte Fane Blog eller Fb.

Udstilling & reception: anarkistiske & syndikalistiske kvinder

Rosenkrantzgade, 8000 Aarhus C, Danmark

https://www.facebook.com/events/3518208445075191



Skriv en kommentar

Filed under Uncategorized

Skriv en kommentar